Членството на България в Шенген се очаква да бъде обсъдено от

...
Членството на България в Шенген се очаква да бъде обсъдено от
Коментари Харесай

Денков: През декември се очаква Европейският съвет да обсъди членството ни в Шенген

Членството на България в Шенген се чака да бъде разисквано от Европейския съвет през декември. Това съобщи министър председателят Николай Денков от Виена, където е на еднодневно посещаване. Ветото на Австрия върху участието на страната ни в Шенгенската зона е съществена тематика на визитата му и диалозите с австрийския канцлер Карл Нехамер.

" Целта на визитата ми е да разбираем на австрийското общество преди всичко, а по-късно и на австрийските политиците, че за тях е по-добре България и Румъния да бъдат в Шенген. За тях това значи по-добре предпазени външни граници на Европейски Съюз, по-малко миграция в Европа, по-евтини храни, по-ниска инфлация, по-стабилна енергийна сигурност. Това са причини, които са ясни и къси и ще ги обясняваме до момента в който бъдат чути ", акцентира министър председателят. 

По думите му през днешния ден по време на срещата му с австрийския канцлер Карл Нехамер не се чака отговор на въпроса дали до края на годината България ще стане член на Шенгенската зона, каквато упоритост има държавното управление. „ Това е развой, който изисква да се намерят решения на европейско равнище. Шенгенската зона позволява свободно придвижване на хора и артикули, тъй като това е добре за европейските жители. Изключването на България и Румъния от Шенген ощетява българските и румънските жители, само че ощетява и жителите на другите страни в Европейски Съюз със усложнения импорт на артикули. Това би трябвало да се изяснява по този начин, че никой да не каже, че не го е чул. След това тези известия би трябвало да влязат за разискване на Европейския съвет и да се вземе решение, отчитайки всички гледни точки, в това число и нашата. Това ще стане през декември ”, уточни Денков. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР